Gotikinės kultūros istorija ir jos poveikis madai

Gotikinės kultūros kilmė ir jos atspindžiai šiuolaikinėje madoje

Gotikinės kultūros istorija ir jos poveikis madai

Gotikinės kultūros istorija ir jos poveikis madai

Gotikinė kultūra yra mados tendencija, kilusi XII amžiaus Europoje. Tuo metu stilistai, paveikti Romaniškos architektūros, sukūrė gotikinį stilių kaip mados judėjimą. Šis mados judėjimas, ypač populiarus Anglijoje, Prancūzijoje ir Italijoje, atspindėjo laikotarpio tamsią ir mistinę architektūrą ir tapo mados kryptimi, kuri tęsiasi iki šių dienų. Pavyzdžiui, gotikinis stilius Lietuvoje taip pat turi savo atgarsius ir išraiškas.

Gotikinės kultūros kilmė

Žodis „gotika“ kilęs iš germanų genties, gyvenusios Gotlando regione Pietų Skandinavijoje. Gotikinis menas buvo populiarus nuo viduramžių pabaigos iki renesanso pradžios. Gotikinės kultūros įtaka truko nuo XII amžiaus iki XVI amžiaus. Ypač tuometinėje dailėje matome gotikos stiliaus atspindžius. Šiuo laikotarpiu gotikinė architektūra buvo dominuojanti, o gotikinio stiliaus poveikis matomas ir tapyboje bei skulptūroje. Gotikinis menas pirmiausia atsirado Prancūzijoje ir iš ten išplito po visą Europą. Pirmieji gotikinio meno pavyzdžiai taip pat randami Prancūzijoje, pavyzdžiui, Paryžiaus Notre Dame katedra. Šie architektūriniai statiniai rodo, kad gotikinė architektūra turėjo savitą kultūrą, neturinčią Graikų ar Romos architektūros įtakos. Gotikinė architektūra garsėja didelėmis gotikinėmis katedromis ir bažnyčiomis, kurios turi arkas, vitražus, aukštus bokštus ir elegantiškas kolonas. Gotikinės architektūros stiprios ir dramatiškos linijos taip pat tapo gotikinio drabužių stiliaus pagrindiniu bruožu.

Gotikinės mados judėjimas buvo stipriai paveiktas gotikinės architektūros sudėtingų ir didingų dizainų. Kiekvieno laikotarpio dvasia atsispindi madoje. Iš tiesų, kiekviena mados tendencija yra savo laikotarpio meno kūrinys. Taigi, gotikinio drabužių stiliaus įtaka iš gotikinės architektūros buvo neišvengiama. Stilistai, įkvėpti laikotarpio didingų ir niūrių pastatų, kūrė drabužius, kurie buvo tamsesni ir dramatiškesni. Šiuose drabužiuose dominuoja raudona ir juoda spalvos, o dizainai yra puošnūs ir įspūdingi. Gotikos meno laikotarpiu gotikiniai drabužiai buvo romantiški ir mistiški, palyginti su šiuolaikine mada.

Gotikinės kultūros ir mados susijungimas

Drabužių pramonė, nors ir atrodo nutolusi nuo meno šakų, yra stipriai veikiama to laikotarpio tendencijų ir su jomis bendradarbiauja kurdama dizainus, atspindinčius laikotarpio dvasią. Netgi drabužių mada dažnai atspindi istorinius ir sociologinius akcentus, taip šviečiant istoriją.

Gotikos laikotarpis, kuris apima 1250-1500 metus ir laikomas renesanso pranašu, buvo didingas laikotarpis. Šis laikotarpis paveikė visas meno šakas, ne tik architektūrą. Gotikos laikotarpiu, kai popiežystė ir karalystė rodė didingus pasirodymus, buvo statomi įspūdingi architektūriniai statiniai. Ši įspūdinga architektūra atsispindėjo ir madoje; šilkiniai audiniai ir ilgi drabužiai tapo populiarūs, ypač tarp aristokratijos. Gotikinis raštas taip pat atsirado šiuo laikotarpiu, įtakojęs tiek architektūrą, tiek madą.

Europoje karaliai ir karalienės naudojo brangius ir retus šilko audinius ir dėvėjo prabangius drabužius. Panašiai, lordai ir damos, gyvenę dvaruose, mėgo kailinius audinius dėl šilumos ir patogumo, bei dėvėjo ilgus vilnonius drabužius. Gotikinės architektūros puošnumas ir prabanga atsispindėjo ir mados stiliuose. Gotikos laikotarpis, be įspūdingų architektūrinių statinių, taip pat paliko pėdsaką su prabangiais ir stilingais drabužiais. Šis nuostabus laikotarpis, kurį vis dar galime jausti, yra unikalus meno ir mados susijungimo pavyzdys. Pavyzdžiui, gotikinis kvartalas ir gotikinis miestas dažnai atspindi šiuos laikotarpius.

Gotikinėje architektūroje išsiskiria smailūs vertikalūs efektai, aukštos lubos ir smailios arkos. Šie architektūriniai bruožai atsispindi ir gotikinio laikotarpio drabužių stiliuje. Todėl galima pastebėti vertikalumo tendenciją tiek gotikiniuose drabužiuose, tiek architektūroje. Pavyzdžiui, smailūs batai ir skrybėlės yra panašūs į ojival arkas ir aukštas erdves, matomas gotikiniuose katedraliuose Prancūzijoje ir Anglijoje. Šios įspūdingos architektūros detalės stipriai paveikė ir gotikinio drabužių stilių. Gotikinis langas ir gotikinis vitražas yra dažni elementai šioje architektūroje.

Mados pasaulyje drąsesnių ir novatoriškų siluetų atsiradimas puikiai dera su gotikine architektūra. Gotikiniu laikotarpiu populiarūs tapo ilgi drabužiai ir įspūdingi detalės. Gotikinės mados svarbus bruožas yra pernelyg didelis plonumas ir elegancijos akcentavimas. Šiuo laikotarpiu moterys rinkosi ilgas, kūną aptempiančias ir siauro kirpimo sukneles, o vyrai pradėjo dėvėti drabužius su kniedėmis ir žiedais. Audiniai dažniausiai buvo prabangūs ir turtingi, o svarbių asmenų drabužiuose dažnai buvo naudojamos aukso ir sidabro siūlais siuvinėtos dekoracijos. Gotikinės mados laikotarpiu spalvos taip pat atliko svarbų vaidmenį. Turtingi tonai, ypač tamsios spalvos ir gilios raudonos, buvo naudojamos norint sukurti įspūdingą išvaizdą. Be to, gotikinio stiliaus drabužiai dažnai buvo puošti gėlių ir lapų motyvais, dėl gotikinio stiliaus natūralumo. Taip pat galima pastebėti gotikinio šrifto įtaką šiuolaikinėje tipografijoje.

Gotikinio laikotarpio įspūdingos architektūros detalės ir drabužių stiliai ir šiandien yra įkvėpimo šaltinis dizaineriams ir mados mylėtojams. Gotikinės mados romantizmas ir žavesys, susijęs su gotikiniu stiliumi, visada išliks dėmesio vertas ir unikalus pasirinkimas. Gotikos laikotarpis yra kultinis laikotarpis, palikęs neišdildomą pėdsaką madoje. Gotikinis romanas taip pat buvo populiarus šiuo laikotarpiu, dažnai atspindintis gotikinės architektūros ir mados įtaką.

Gotikinio stiliaus tamsioji dvasia vėl atgimsta

Šiuolaikinis Gotikinis stilius

Gotikinis stilius, septintajame dešimtmetyje vėl tapęs madingas, atnešė viduramžių tamsią ir paslaptingą dvasią į šiuolaikinę madą. Šis judėjimas, turintis mistinį ir žavingą patrauklumą, moterų tarpe sulaukė didelio susidomėjimo. Viduramžių tamsiąją pusę ir gotikinę estetiką atskleidžiantis mados judėjimas tapo puikiu pasirinkimu moterims, norinčioms išreikšti gilius jausmus ir intensyvias emocijas. Gotikinis rokas taip pat stipriai prisidėjo prie šio stiliaus populiarumo.

Gotikinio stiliaus pagrindiniai bruožai yra odos, tiulio ir nėrinių detalės. Šios medžiagos naudojamos siekiant atspindėti mistinę ir romantišką atmosferą, būdingą šiam stiliui. Gotikinį stilių pasirinkusieji siekia sukurti paslaptingą ir dramatišką išvaizdą. Šiame stiliuje svarbus yra tamsiosios elegancijos akcentavimas, taip pat moteriškumo išryškinimas. Spalvų pasirinkime juoda yra nepakeičiama gotikinio stiliaus spalva. Juoda spalva simbolizuoja paslaptį ir dramatiškumą, todėl šiame stiliuje ji dažnai naudojama. Be to, kartais tamsios spalvos derinamos su raudona, purpurine ar tamsiai mėlyna, siekiant praturtinti gotikinio stiliaus paletę. Gotikinis makiažas pasižymi perdėtu ir dramatišku stiliumi. Giliai ir tamsiomis spalvomis išryškinamos akys, pasirenkami smailūs lūpų kontūrai ir šviesi odos spalva. Šis makiažo stilius papildo gotikinį stilių, sukuriant mistinį ir įspūdingą įvaizdį. Avalynėje svarbus elementas yra aukšti kulniukai, kurie papildo gotikinį stilių. Gotikinės moterys dažnai renkasi batus su oda ir metaliniais aksesuarais arba platformines aukštakulnes.

Gotikinis stilius yra ne tik kasdienėje aprangoje, bet ir žvaigždžių scenoje ir raudonojo kilimo renginiuose. Žymūs roko, pankų ir metalo atlikėjai savo pasirodymuose priėmė gotikinį stilių kaip svarbų mados išraišką. Pavyzdžiui, Evanescence vokalistė Amy Lee yra žinoma gotikinio stiliaus atstovė ir scenoje dažnai renkasi originalius ir įspūdingus drabužius, atspindinčius gotikinę estetiką.

Gotikinis stilius yra mistinę ir romantišką atmosferą atspindintis, dramatiškumą ir emocingumą pabrėžiantis įspūdingas mados judėjimas. Mados pasaulyje visada savo unikalią vietą turintis gotikinis stilius yra magiškos mados estetikos, kilusios iš istorijos, atspindys. Gotikinis mūras, dažnai matomas senovinėse struktūrose, taip pat yra svarbus šio stiliaus elementas.